Icoon telefoon TEL: 0314-323315
SPOED: 0314-345303
Icoon marker Hof van Cambridge 4
7007 GN Doetinchem
Icoon klok Maandag - Vrijdag
08:00 - 17:00

Eikenprocessierups rukt op

De eikenprocessierups houdt Nederland flink bezig. Bestrijdingsbedrijven spreken dit jaar van een ‘extreme plaag’.

De eikenprocessierups legt eitjes in een nest op de schors van de eikenboom. Ze beheersen verschillende technieken om zichzelf te beschermen. “Hun nesten zijn omgeven met een spinsel om gevaar, zoals vogels, op afstand te houden. Ook lopen ze in de veiligheid van de groep de stam op om de bladeren bovenin de boom te eten".

Eikenprocessierupsen lopen voor de veiligheid in een groep.
De rupsen staan vooral bekend om hun brandharen. Wanneer de eikenprocessierups zich bedreigd voelt, schiet hij brandharen af om zichzelf te beschermen. En hoewel de rups grote haren op zijn lichaam heeft, zijn dit niet de brandharen. “Vergis je niet. De brandharen zijn zo minuscuul klein, dat je ze eigenlijk bijna niet kan zien met het blote oog”.

Haren veroorzaken jeuk en bultjes
De haren veroorzaken jeuk en bultjes. Overlast dus en daarom willen mensen de rups liever vandaag dan morgen zien verdwijnen. En dat leidt ertoe dat bestrijdingsbedrijven het aantal aanvragen om de rupsen te verwijderen niet meer aankan.

Bestrijden of accepteren
Toch is bestrijden niet altijd nodig. “Als er geen overlast is voor jou en je omgeving, dan is er ook geen noodzaak om de rupsen te bestrijden” "Op sommige plekken zullen mensen moeten accepteren dat er rupsen zijn. Het slechtste advies is namelijk om de processierupsen op alle eiken te bestrijden. Dat heeft invloed op de hele keten dus ook op insecten en vogels."

Wat kun je dan wel doen?
Gelukkig kan je zelf ook meehelpen aan het verminderen van de eikenprocessierupsen plaag. “Door veel andere planten rondom de eik te plaatsen, krijg je een hoge biodiversiteit. Hier komen vogels op af die de eikenprocessierups opeten. Dus hang vogelkastjes op en zorg dat er veel planten zijn. Zo kan je nog veel meer genieten van de natuur die er is en bestrijd je die vervelende processierups”.